Visar 36 av 452

Säkra sommarstilen med blommiga klänningar

Vad vore väl en sommar utan blommiga klänningar? Om du längtar efter sommarkänslor, ta på dig en blommig klänning och se känslan infinna sig omedelbart!

Blommönster är sannerligen en fröjd för ögat, men när började mönstret användas? Textilhistorien tar oss med på en resa till Asien, där såväl Kina som Japan tidigt använde blommiga mönster på kläder.

I Japan var krysantemumblomman vanlig, då den med sina långa smala blad är vacker. Symboliken är tydlig då de vänder sig mot solen - krysantemumblomman kan ses som en symbol för glädje och hopp. Den är även konungafamiljens signum och syns ofta på kimonos.

I Kina är lotusblomman ett vanligt mönster. Den är en buddhistisk symbol som står för renhet, eftersom den reser sig ren upp ur den smutsiga leran där den växer. Även Indien hade tidigt blommiga mönster på kläder. Via handelsmän spreds mönstret till Europa, där det blev populärt under 1400- och 1500-talen, särskilt i Italien.

Vi har både blommiga och mönstrade klänningar

I modern tid har vi den industriella revolutionen att tacka för att mönstrade tyger i allmänhet, däri inkluderat blommiga tyger, såg en snabb spridning till de stora massorna i och med att det blev billigare att tillverka och sprida tygerna. De olika varianterna av blommönster som vi känner idag såg snabbt dagens ljus. Ett exempel på ett särskilt blommönster som framstod ur blandningen mellan öst och väst är det så kallade "liberty print", ett populärt och tidlöst småblommigt mönster.

Blommiga klänningar, och mönstrade klänningar i allmänhet, är ett sätt att snabbt säkra din outfit - klänningen talar för sig själv utan att behöva framhävas av accessoarer för att skina. Med detta sagt hittar du diskreta accessoarer att matcha till din nya favorit bland blommiga klänningar under vår kategori med accessoarer. Lägg till ett par skor, gärna låga sandaler för en somrigt romantisk look, och du är redo för långa strandpromenader och sommardejter i solnedgången!

Bland våra bästsäljande märken hittar du spännande blommiga och mönstrade klänningar hos Chiara Forthi, Make Way, 77th Flea, Truly Mine och Happy Holly. För billiga blommiga klänningar till riktiga fyndpriser rekommenderar vi vår reasida - surfa in där nu! Det finns naturligtvis även billiga mönstrade klänningar att fynda!