Randiga klänningar - ränderna går aldrig ur

En randig klänning är ett tidlöst, stiligt plagg som blir en given kompanjon i garderoben för många år framöver. Randiga klänningar väcker associationer till sommar och segling, och beroende på rändernas karaktär kan randigt uppfattas som allt från lekfullt till sofistikerat, från marint till punkigt och allt där emellan. Få mönster är så mångsidiga och intressant som det randiga!

Som sagt kan randiga mönster ha en mängd olika betydelser - allt beror på sammanhanget. På medeltiden hade randigt en nedsättande betydelse, och samhällets utstötta fick bära randiga kläder för att kunna urskiljas från de andra, vanliga medborgarna. Under senare tider kom randiga sjömanströjor att förknippas med matroser, som är de som befinner sig längst ned i hierarkin i flottan. Men med tiden fick randens nedlåtande karaktär ett uppsving, då den fångades upp av konstnärer och rebeller och blev om inte fashionabel så åtminstone cool, en slags protest mot samhället.

Det stannar dock inte vid rändernas blotta existens: dess bredd är omvänt proportionell mot graden av status. Smala ränder anses mer sofistikerat, som exempelvis på finansmäns kostymer, medan bredrandiga kostymer anses mer vulgära. Matroströjan klev slutligen in i finrummen tack vare berömda franska designern Jean Paul Gaultier, och har även anammats av stora konstnärssjälar som Picasso och Andy Warhol. Gaultier debuterade på 70-talet och var känd för att sätta sig emot gällande normer - han introducerade kjolar för män och sjömanströjor för kvinnor. Återigen ett bevis på rändernas tidigare kontroversiella innebörd.

Idag har randen en mer neutral betydelse inom modet och randiga klänningar kan utgöra en outfit i sig, även om ett par matchande skor från vår skoavdelning utgör körsbäret på tårtan. Bland våra populäraste märken kan nämnas Chiara Forthi, som i enighet med det randiga mönstrets historia är ett tufft märke med attityd för dig som inte räds att framhäva din utåtriktade och fascinerande personlighet. Om du verkligen vill skapa en egen stil så ska du kombinera din randiga klänning med en passande accessoar eller varför inte en enfärgad cardigan för att bryta upp mönstret lite.

För att hitta randiga klänningar på rea rekommenderar vi att du går in på vår fyndhörna. Få ett piggt tillskott till din garderob med en randig klänning från Bubbleroom!