Parkas - från Grönland, via Korea till hiphopare och mods, trendig mot alla odds?

Parkas är en slags jacka som härstammar från inuiterna på Grönland. Den är traditionellt knälång, varmfodrad och kommer med en luva som är försedd med en pälskant. Originalet användes för jakt och fiske, och pälskragen skyddade mot kyla och bitande vind. Den var vattentät och gjord i sälskinn, och behövdes regelbundet smörjas in med sälolja för att behålla sina vattentåliga egenskaper. Detta är lyckligtvis inget som moderna parkas behöver - du får fördelarna med en klassisk jackmodell som kräver minimalt med skötsel.

Parkasjackor nådde stor popularitet i Sverige under 1960-talet. Under 1960- och 70-talen kom en numera klassisk variant, avsedd för allmänheten snarare än för extremt klimat. Denna var försedd med orange, quiltat innerfoder. Senare slutade dessa att tillverkas, och har idag skyhögt värde på vintagemarknaden.

Parkas – klassisk jacka i flera varianter

En variant är snorkelparkas, som har fått sitt namn av att luvan kan förslutas nästan helt och enbart lämnar ett litet hål för att se ut och andas. Det är effektivt i extremt kalla klimat, men har sina nackdelar att vara ett relativt otympligt plagg. Som så många andra plagg har det gjort en resa från funktionalitet till funky, och snorkelparkasen är populär inom bland annat hip hop-kretsar och bland indiepopers.

En annan variant av parkasjacka som har genomgått en liknande förvandling är fishtail-parkas, som är försedd med ett fiskstjärtsliknande utskott längst ned på ryggen. Detta kan fästas mellan benen för bättre skydd mot väder och vind. Den härstammar från amerikanska arméns klädesrepertoar under 1950-talet, då den användes under Koreakriget. Plagget nådde kultstatus under 1960-talet, då den brittiska modekulturen anammade det som sitt signumplagg. Detta då den utgjorde ett bra skydd mot smuts då modsen förflyttade sig med sitt favoritfärdmedel, scootern.

Här på Bubbleroom hittar du ett digert utbud av parkas online. Som exempel på de av våra bäst säljande märken som erbjuder parkas för dam kan nämnas Chiara Forthi, Truly Mine och Happy Holly. Ett tips är att även beställa halsduk, mössa och ett par värmande handskar samtidigt. Du kan även hitta riktiga fynd på vår reasektion för parkas. Skynda till vår fyndsida med billiga parkas för att möta vintern med värme och stil.